Wie heeft het nodig ?

Het trekkerrijbewijs (of T-rijbewijs) is vanaf 1 juli 2015 verplicht voor iedereen die een landbouw- en bostrekkers (LBT) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg wil besturen.

Een uitzondering hierop is het LBT of MMBS voertuig die inclusief uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder is dan 1.30 meter en wordt gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuwruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Wanneer voertuigen binnen de uitzondering vallen, maar voorzien zijn van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken moet de bestuurder ook in bezit zijn van het T-rijbewijs. Voor het besturen van een heftruck die breder is dan 1.30 meter moet je op de openbare weg ook in het bezit zijn van het T-rijbewijs.

Vrijstelling:
Indien je in het bezit bent van het trekkercertificaat, of het B-rijbewijs voor 1 juli 2015 hebt gehaald, hoef je geen examen te doen voor het T-rijbewijs. De houders kunnen tot één jaar na invoering (nu dus niet meer) het certificaat, samen met een eigen verklaring omwisselen voor het T-rijbewijs.

C (vrachtauto) Rijbewijs:
Haal je het vrachtauto rijbewijs (C) dan ontvang je er ook het T Rijbewijs bij.


Indien je op 1 juli 2015 niet in het bezit bent van een trekkercertificaat of het rijbewijs B moet je examen doen om het T-rijbewijs te halen. Het T-rijbewijs examen bestaat uit een theorie en praktijk gedeelte.