Rijbewijs BE (Aanhangwagen)

Wie tot 1984 het rijbewijs B haalde, kreeg het E-gedeelte voor aanhangwagens erbij. In 1984 zijn de eisen als gevolg van Europese regelgeving verscherpt. Daarom moet nu het E-gedeelte apart worden behaald.

Om in het bezit van dit rijbewijs te komen hoeft u alleen een praktijkexamen af te leggen. Voor uw BE (aanhangwagen) rijbewijs hoeft u dus niet opnieuw theorie te volgen.

Voordat u op examen gaat kunt u via Het VerkeersCollege lessen volgen voor dit rijbewijs. U kunt kiezen om blokken van 2 uur les te volgen een aantal keer voor het examen. (1 of meerdere keren per week) Of u kunt kiezen voor onze dagopleiding.

De dagopleiding start om 08.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur.
U doet om 15.00 uur examen te Utrecht bij het CBR.
Dit is de ideale manier om snel in het bezit te komen van het extra rijbewijs E.
Voor mensen met ervaring hebben we zelfs een halve dag opleiding.

Het Praktijkexamen:
Het praktijkexamen voor de aanhanger (bij de personenauto) duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. De examinator stelt een aantal vragen over de kentekenbewijzen van de auto en de aanhanger. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto, gevolgd door het aankoppelen van de aanhanger. 

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de combinatie auto + aanhanger, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op tien examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd, wordt de Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). De registratie van de Verklaring van rijvaardigheid is drie jaar geldig.

Vervolgens kun je, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag bij het gemeentehuis in je woonplaats je nieuwe rijbewijs (uitbreiding met vermelding E geldig bij B) aanvragen. 

Bij het examen moet je de volgende documenten overhandigen:
• oproepkaart
• het Nederlandse rijbewijs B.
   (Dit mag ongeldig zijn door het verstrijken van de geldigheidsduur)
   (Ook mag een geldig rijbewijs B uit een EU-lidstaat worden overlegd)
• een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs (mag geldig rijbewijs zijn)
 

Klik hier om meer informatie aan te vragen.

Klik op de foto voor een vergroting 

 

Klik hier voor de prijslijst
Prijslijst

 

 

AANMELDEN
(
of info)

 

 

 

 

Aan/af koppelen